You are here

Dobro plaćeni poslovi od kojih svi beže

Verzija za štampuVerzija za štampu

U Srbiji i dalje ima poslova koji su solidno plaćeni, ali mnogi neće da ih rade ili brzo odustaju, iako se na nekim od tih poslova može zaraditi i do 1.000 evra mesečno.


Sa druge strane, stvarnost u kojoj je mnogo lakše postati nadničar, đubretar, pastir, ili negovatelj starih ne deluje tako primamljivo, pa su i pored solidne zarade, ova zanimanja nepoželjna čak i u vreme ogromne stope nezaposlenosti, pišu 24 sata.

Đubretari

Većini građana Srbije neprijatna je sama pomisao da ih nepoznati, a kamoli poznati ljudi gledaju dok čiste ulice i guraju ruke u kante i kontejnere, ali zaposleni u Gradskoj čistoći zarađuju sasvim pristojan novac. Mesečna zarada čistača ulica iznosi oko 30.000 dinara, dok đubretari zarađuju još više.

Gerontodomaćice

Gerontodomaćice su na ceni, ali malo ko odlučuje da se bavi ovim poslom. Ovaj posao je nepopularan jer podrazumeva ozbiljne fizičke napore i psihološku stabilnost. Na njega se obično odlučuju žene koje su dugo na tržištu rada i nemaju posla, ali mnoge brzo i odustaju. U državnim ustanovama im je plata oko 40.000 dinara, dok im privatnici plaćaju i do 70.000 dinara.

Građevinski radnici

Rad na građevini, posebno pomoćni građevinski poslovi, dobro su plaćeni, ali čišćenje šuta nije najpoželjniji posao na svetu. Čišćenje šuta se plaća do 2.000 dinara za osam sati, ali i oni koji prihvate ovaj posao, brzo odustanu.

Drvoseče

Drvoseče u letnjoj sezoni mesečno mogu da zarade oko 1.000 evra, dok u jesen zarada opada i iznosi “samo” 500 evra, uz obezbeđen smeštaj i hranu. Zbog loših uslova rada, poput rada na otvorenom u svim vremenskim prilikama i neprilikama, posao drvoseče nije najpoželjniji.

Pastiri

Među 780.000 zvanično nezaposlenih u zemlji gotovo je nemoguće pronaći one koji bi zarađivali čuvajući ovce ili krave. Za čuvanje ovaca nezaposleni mogu da dobiju između 200 i 700 evra mesečno, a uz platu imaju obezbeđen i stan i hranu. Ipak, malo ko želi da se lati čobanskog štapa.

Vozači autobusa i kamiona

Prosečna plata šofera, iznosi oko 45.000 dinara, ali ceo dan u autobusu, usred gradske gužve većini građana, pa čak i onih nezaposlenih, ne deluje privlačno. Vozači kamiona zarađuju bar 1.000 evra, pogotovo oni koji voze van zemlje, ali život na točkovima izgleda nije za svakoga, jer je ovo posao od kojeg mnogi brzo odustaju.

*Izvor: 24sata/bizlife.rs
*Foto:

Podelite sa prijateljima: