You are here

Najtraženija zanimanja za koja vam ne treba diploma

Verzija za štampuVerzija za štampu

Najtraženije zanimanje za kojim trenutno tragaju poslodavci na tržištu rada jeste varioc, pokazuju podaci dobojske filijale Zavoda za zapošljavanje RS.
Za visokoobrazovanim stručnim kadarom, izuzev za farmaceutima, trenutno nema velike potražnje.
„Veliki broj poslodavaca iz Slovenije, gde su sklopljeni određeni međunarodni sporazumi, traži varioce sa određenim sertifikatima. Zatim, na području, recimo, opštine Derventa, koja pripada našoj filijali, jako su potrebni obućari, kvalifikovani radnici, odnosno šivači gornjih delova obuće„, kaže Sandra Tatić, rukovodilac dobojske filijale Zavoda za zapošljavanje RS.

Da je do posla lakše doći sa diplomom srednje škole, a ne fakulteta, uverila se i Marina Nedić, diplomirani ekonomista, koja je obavljala četiri različita posla, a već sedam meseci je nezaposlena.

„Iskreno, samo sam odradila pripravnički, ovo sve što sam radila bilo je sa srednjom stručnom spremom. Dok sam studirala, nisam očekivala da će biti ovako teško doći do posla sa fakultetskom diplomom“, kaže Nedićeva.

Ona, kao i još devet visokoobrazovanih mladih ljudi sa područja Doboja, trebalo bi lakše da dođu do posla uz pomoć „pasoša kompetencija“, koji su dobili nakon završetka projekta koji realizuje Zavod za zapošljavanje RS.

Ovaj dokument koji su, između ostalih, dobili diplomirani ekonomisti, pravnici, kriminolozi, inženjeri, profesori srpskog jezika, trebalo bi da im bude „posrednik“ na putu do zaposlenja.

„Poslodavci često ne razumeju naše sposobnosti i mogućnosti. Ono što mi njima predajemo je samo diploma, naša stručna sprema, a u ‘pasošu kompetencija’ sam naveo sve sfere svog života, hobije“, rekao je Slađan Bogdanović, diplomirani inženjer poljoprivrede, koji je godinu dana na birou.

 

 
Datum: 05.01.2015.
 
Izvor: B92/gdeinvestirati.com

Podelite sa prijateljima: