You are here

10 najvažnijih stvari koje Vam mogu pomoći u prodaji

Verzija za štampuVerzija za štampu

1.Kredibilitet

Kredibilitet predstavlja sposobnost prodavca da konstantno demonstrira:

 • spremnost da sasluša šta drugi imaju da mu saopšte
 • entuzijazam da učini dodatni napor koji će poboljšati rezultate
 • odlučnost da završi sve obaveze koje je preuzeo na sebe

 2.Znanje

Prodavac uvek mora imati pouzdane odgovore o:

 • industriji u kojoj posluje
 • kompaniji
 • proizvodima
 • mogućnostima isporuke
 • konkurentskim proizvodima i uslugama, snagama i slabostima

Prikupite što je više moguće informacija pa ih sistematično prenesite kupcu na jasan i lako razumljiv način. U potpunosti sagledajte način poslovanja potencijalnog klijenta i njegove potrebe kako biste ponudili pomoć na najbolji mogući način.
Ostanite u kontaktu sa klijentoma i obaveštavaje ih o najnovijim trendovima u njihovoj oblasti poslovanja.

Šaljite im informacije i članke, pozivajte ih na seminare na kojima mogu da dobiju nova saznanja iz, za njih relevantnih oblasti.

3.Brzina

Brzo izvršavanje preuzetih obaveza će vam omogućiti da zadobijete poverenje vaših kupaca. Uz mogućnosti slanja informacija u bilo koji deo sveta za samo nekoliko sekundi, ali i zahvaljujući mobilnim uređajima koji vam omogućavaju da u bilo kom trenutku i sa bilo kog mesta odreagujete na pravi način-bilo kakvo kašnjenje je nedopustivo.

Prodavac mora da:

 • na svaki poziv odgovori u roku od najviše dva sata
 • odgovori na e-mail poruke u roku od 24 sata
 • odgovori na porudžbine tokom istog dana

4.Pouzdanost

Pravi profesionalci uvek ispunjavaju obećanja. Uvek uradite ono što ste preuzeli na sebe, a ukoliko dođe do nekih nepredviđenih situacija, na vreme obavestite klijente da nećete biti u stanju da ispoštujete dati rok.

5.Stav

Uvek mislite pozitivno. Čašu uvek gledajte kao polu punu, a ne kao polu praznu. Pozitivne osobe su poput magneta - one prosto privlače druge pozitivne ljude ka sebi. Kada se osećate dobro i vaši će rezultati biti isti takvi.

 

6.Saosećanje

Pokažite da vam je stalo do sagovornika. 80 procenata vremena provedite slušajući vašeg sagovornika, a samo 20 posto utrošite na priču.

7.Humanost

Dobar prodavac uvek poznaje i onu drugu, ljudsku, stranu svojih klijenata. On se prema njima ophodi kao prema prijateljima. Pokušajte da sa klijentma ostvarite neformalni odnos, zasnovan na međusobnoj ispomoći i poverenju.

8.Obećavajte manje od onoga što možete da ispunite i pružajte više od obećanja

Iznenadite vaše klijente neočekivano dobrim kvalitetom proizvoda i usluga, pokažite brigu i interesovanje koje će ih ostvaiti bez reči. Načinite od njih svoju najbolju reklamu. Dozvolite im da, često i nesvesno, postanu vaša najbolja reklama kod ostalih potencijalnih klijenata.

9.Profesionalizam

Prijateljski odnos koji ostvarite sa vašim klijentima ni u kom slučaju nebi trebao da utiče na vaš profesionalizam. Uvek ispunjavajte obećanja, brzo odgovarajte na sva pitanja, nemojte se petljati u unutrašnje stvari organizacije koja je vaš klijent, izbegnite bilo kakve seksističke, rasističke, homofobične i slične šale.

10.Demonstrirajte zainteresovanost

Dobar prodavac će i nakon obavljene prodaje ostati u kontaktu sa kupcem kako bi se uverio da su klijentova očekivanja ispunjena. Uvek pokušajte da stupite u kontakt sa klijentom pre nego što bi loše vesti mogle da stignu do njega, to je mnogo bolje nego da on pozove vas kada ih sazna.

 

 

 

Autor članka

Podelite sa prijateljima: