You are here

24 dnevnih navika koje će ojačati vašu inteligenciju

Verzija za štampuVerzija za štampu

Poznato je da se trudom inteligencija u dece može pojačati, ili barem dostići svoj puni potencijal. Da li je moguće povećati inteligenciju promenom dnevnih rutina kod odraslih je pitanje, jer unutrašnjost ljudskog mozga je i dalje jedna od najvećih misterjia.

Kako je neurologija uznapredovala, naučili smo da nam treniranje mozga pomaže da mislimo bistrije, budemo pozitivniji i bolje izražavamo kreativnost.

Steve Jobs je trenirao svoj mozak koristeći se tehnikom Zen meditacije. Tako je smanjivao stres, povećavao bistrinu i pojačavao kreativnost.

Šta ako stvarno možemo da treniramo mozak kako bismo postali pametniji?

Na platformi Quora nedavno se pojavilo pitanje: Koje lagane stvari možemo da uradimo kako bismo pojačali inteligenciju? Preko 100 profesionalaca je odmeravalo svoje omiljene taktike koje ih čine pametnijim – navike koje praktikuju u sklopu svoje dnevne rutine. Grafički dizajner Skye Gould je napravio infografiku prema tim sugestijama (prevedena na slici ispod).
Pametniji korak po korak

Svi imamo listu stvari koje trebamo da uradimo. Ali verovatno nikada niste napravili listu „Uradio sam“ stvari, koja materijalizuje vaša dnevna dostignuća. To je drugačiji način uokviravanja zadataka koje izvršavate svaki dan, i ustvari vam može pomoći da postanete pametniji.

Zapisivanje naučenog je druga taktika za koju je potrebno samo nekoliko minuta, ali vam može pomoći da bolje upamtite informacije sakupljene sa sastanaka, konferencija, časova i slično.

Neke od sugestija su zabavnije, kao što je učenje nepoznatih reči. Na ovaj način izgrađujete svoj rečnik i postajete pametniji, jer za samo par sekundi ubacujete nove reči u poznati koncept.

Svaka od ideja ispod je dizajnirana da pojača vašu inteligenciju. Iako nijedna taktika neće poslati vaš IQ preko krova, kombinacija nekoliko može vam pomoći da ostanete oštri i postanete pametniji, jednog lepog dana.

 

Datum: 10.11.2015.
Izvor: gdeinvestirati.com

Autor članka

Podelite sa prijateljima: