You are here

Deset saveta kako da se predstavite putem videa

Verzija za štampuVerzija za štampu

Traženje posla danas ruši sve granice kreativnosti i inovacije. Mnogi su shvatili kako putem jednog video snimka, u kojem poslodavac može dobiti kompletniju sliku osobe, mogu reći više toga nego pismenim oblikom.
ared Matthew Weiss, kolumnista Shape Magazine-a, osnovao je kompaniju Overture, koja snima kratke video isečke u crno-beloj tehnici, koje obuhvataju vaš život u kratkim crtama i predstavljaju ga svetu. On je odlučio da sa svetom podeli deset važnih saveta o tome kako se svojim video snimkom može izdvojiti iz mase sličnih.

Kako izgledati:

1. Obucite odeću u kojoj se osećate dobro

Pripazite da vaša odeća predstavlja vašu ličnost, neka bude udobna. Kako biste delovali službenije, odelo i kravata, ili košulja i suknja su pravi izbor, a količinu nakita svedite na minimum.

2. Sedite uspravno

Kamera sve prenaglašava, jer nema ničega što bi ometalo pažnju gledaoca. Ako vam je stav loš, mogli bi pomisliti kako niste dovoljno zainteresovani. Vaše telo mora odavati utisak opuštenosti, ali i ocrtavati energiju i inteligenciju.

3. Pripazite na govor tela - to će svi primetiti

Weiss ovde govori iz vlastitog iskustva. Tokom svog prvog pojavljivanja uživo na televiziji, nije primetio da trlja nogu kako bi smirio živce. Nađite prirodan položaj ruku, kako ne bi odvraćale pažnju gledaoca.

4. Smejte se očima

Topao i istinski osmeh, čini čuda kako biste ispali iskreni i samouvereni, a smejati se ustima, samo je jedan deo tog procesa. Oči vas mogu odati ako se smeškate na silu i neprirodno.

Kako zvučati:

5. Govorite vašim prirodnim glasom

Budite svoji i pričajte s kamerom kao da vam je najbolji prijatelj. Ne samo da ćete zvučati neusiljeno, već se to od vas i očekuje. U interesu je svih da vas video prikaže onakvima kakvi jeste.

6. Bitno je na koji način kažete nešto

Vi znate što govorite, ali to morate tako i prezentovati. Ako žurite i govorite prebrzo, mogli biste odati pogrešan utisak, kao da ono što govorite nije uopšte važno. Izbor reči je takođe bitan, stoga govorite jednostavno i jasno. Izbegavajte sleng u svakom slučaju.

Kako se pripremiti:

7. Gledajte u kameru opušteno

Ne bojte se objektiva - neće vas ugristi. Gledajte u njega prepuni ljubavi, kao što biste gledali u svog psa. Ne skrećite pogled jer ćete izgledati nervozno. Trepćite prirodno, jer je prečesto treptanje znak neiskrenosti.

8. Navlažite usta

Suva usta su vaš neprijatelj, pa popijte vodu pre snimanja, a usta održavajte vlažnima, po mogućnosti, ne jezikom.

9. Opustite se

Ne sedajte pred kameru nervozni i vlažnih dlanova. Radite šta god je potrebno da se opustite - protezanje, slušanje muzike, čak pomaže i razgovor sa ogledalom u kupatilu. Tek kad ste potpuno opušteni, suočite se s kamerom.

10. Disanje je ključno

Udahnite duboko pre snimanja, i onda nastavite disati prirodno. Ukoliko počnete prebrzo govoriti, vreme je za pauzu.

Autor GdeInvestirati/Bizlife

Autor članka

Podelite sa prijateljima: