You are here

Kako početi karijeru u jednoj velikoj kompaniji

Verzija za štampuVerzija za štampu

Retail Management Training program kompanije Delhaize Serbia ima za cilj da obrazovanim, mladim ljudima bez iskustva pruži priliku da grade svoju karijeru ka menadžerskim i liderskim pozicijama iz srca maloprodaje, iz prodavnica.
Na ovaj program se svake godine prijavljuje oko 2.000 kandidata koji prolaze nekoliko krugova selekcije - od biografija i motivacionih pisama, preko testiranja, pa do finalnog kruga intervjua na kome učestvuju rukovodioci raznih funkcija. Prednost imaju kandidati koji pokazuju jaku želju da rade u dinamičnom okruženju maloprodaje, u stalnom kontaktu sa potrošačima, i razvojnoj interakciji sa kolegama.

Prema rečima Sanje Jevđenijević, potpredsednice za ljudske resurse i organizacioni razvoju kompaniji Delhaize Serbia, od kada je pokrenut ovaj program, nakon nekoliko krugova selekcije, izabrano je 15 mladih ljudi, koji su od prvog dana u radnom odnosu.

„Program počinje i odvija se tokom dve godine, što je osnova za sticanje neophodnih kvalifikacija i za razvoj karijere u okviru Delhaize-a. U tom smislu, iskustva iz prethodne dve generacije ovog programa pokazuju nam da mladi zainteresovani za rad u maloprodaji kroz program zaista dobijaju priliku da razvijaju svoja znanja i veštine ubrzanim tempom. Polaznici programa prethodnih generacija sada se nalaze na različitim pozicijama u Delhaize Serbia, a rezultati koje dostižu u poslu pokazuju da ovaj program zaista obezbeđuje znanje i iskustvo koje im donosi izuzetnu prednost u radu, kaže za BIZLife Jevđenijević.

Kako početi karijeru u jednoj velikoj kompanijiKoje su osnovne karakteristike tog programa i da li se radi po programu koji Delhaize primenjuje i u ostalim zemljama?

Program podrazumeva dvogodišnji ciklus intenzivnog treninga koji učesnicima najpre pruža mogućnost da rade na pozicijama vođe smene, zamenika poslovođe i poslovođe maloprodajnog objekta. Kroz intenzivan rad i mnoštvo treninga, cilj RMT programa jeste da učesnici upoznaju suštinu maloprodaje i na taj način grade svoje profesionalne veštine za buduće menadžerske i liderske pozicije u kompaniji, u skladu sa individualnim interesovanjima.

RMT program je potekao je iz Hanaforda, maloprodajnog formata Delhaize Amerika, gde je prva generacija sa programom počela još pre 40 godina. Program se uspešno primenjuje i u ostalim zemljama u okviru Delhaize Grupe, kao što su Belgija, Rumunija i Grčka. Pored lokalnog programa, postoji i „Delhaize Dream Job“ program koji se odvija na tri kontinenta u periodu od godinu i po dana. Ono sa čime se možemo pohvaliti je da je ove godine od osam izabranih kandidata na globalnom nivou, dva kandidata iz Srbije.

Da li imate neke podatke kakva je efikasnost programa u drugim zemljama? Koliko njih posle programa ostane u kompaniji ili koliko posle te obuke brže nađe posao?

Kako su polaznici programa od početka u radnom odnosu, oni i nakon završetka ostaju u kompaniji prelazeći na pozicije višeg nivoa. U Americi u kojoj je program nastao, danas je najveći broj direktora maloprodajnih formata u sektoru operacija potekao baš iz RMT programa, zbog čega su i ostale zemlje prepoznale njegov značaj i odlučile da ga implementiraju. U Belgiji je u poslednje dve godine akcenat stavljen na osnaživanje menadžerskih i liderskih pozicija kroz RMT program ne samo u sektoru operacija, već i u celoj kompaniji. Mi se možemo pohvaliti da iz ovog internacionalnog programa imamo već jednog zaposlenog koji radi u sektoru Category Management.

Obzirom da ste i među prvih pet poslodavaca u Srbiji i svake godine zapošljavate veliki broj ljudi, koliko ovakvi programi olakšavaju HR sektoru u vašoj kompaniji izbor kada primate kandidate?

Nama kao kompaniji ovakav vid zapošljavanja obezbeđuje strateško zapošljavanje i građenje talenata za ključne pozicije, a sa tim i znatno olakšava procese internih unapređenja na menadžerske i liderske pozicije u svim sektorima u kompaniji, kao pristup i razvoj talenata. Kroz ovaj program mi tragamo za mladim i ambicioznim ljudima, sa potencijalom za napredovanje i željom da uče i razvijaju se, a koji se tokom programa upoznaju sa svim segmentima našeg poslovanja.

U javnosti se govori da je Srbija zemlja koja ima problem sa kvalitetnom radnom snagom. Kakva su vaša iskustva po tom pitanju?

Ono što mogu da kažem kao predstavnik globalne kompanije koja je lokalno izuzetno snažna, je da je otvaranje srpskog tržišta za strane kompanije unapredilo poslovno okruženje i kroz vrednosti koje te kompanije nose i mogućnosti za napredovanje i učenje zaposlenih. Verujem da svaki pojedinac ima svoj jedinstveni potencijal za određeni posao. Samim tim, odgovornost je da takav potencijal sami prepoznamo i da u skladu sa njim biramo odgovarajuće obrazovanje i pronađemo svoj pravi posao. Trenutno nije jednostavno naći adekvatne kadrove za poslove za koje su potrebne određene kvalifikacije, i zato je naš primarni fokus na struktuiranom treningu i unapređenju znanja i veština.

Da li imate koristan savet za sve one koji traže posao?

Kada tražite posao, najvažnije je da odredite šta volite da radite i koji posao bi vas naveo da se u njega istinski zaljubite, a da je u skladu sa vašim znanjima i iskustvom. Uvek imajte na umu da pored toga što poslodavac bira, najvažnije je da sa izborom posla koji ćete raditi vi treba da izaberate najbolje za sebe – industriju, radno okruženje, kulturu i vrednosti kompanije u kojoj ćete provoditi svoje radno vreme – a to predstavlja značajan deo budnog vremena odraslog čoveka.

*Izvor: BIZLife
*Foto:
*Autor: M.Miličković

Autor članka

Podelite sa prijateljima: