You are here

Lista traženih i dobro plaćnih poslova za koje vam ne treba fakultetska diploma

Verzija za štampuVerzija za štampu

Diploma neke visokoškolske ustanove svom vlasniku donosi veću zaradu. Problem je što s obzirom na tešku ekonomsku situaciju ne mogu svi da priušte fakultetsko obrazovanje. Nije retkost ni da neko ima trideset godina, diplomu fakulteta i redovno se prijavljuje na Biro za zapošljavanje. Ponekad je lakše zaposliti se i dobro zaraditi sa srednjom stručnom spremom. Neka zanimanja su deficitarna i uz dobru praksu možete imati dobru platu.

Kuvari

Ranije su se u kuvarske dvogodišnje škole upisivala deca sa lošim prosekom, dok se to u poslednje vreme promenilo.

posao-kuvarKuvanje je umetnost, a sada ovim zanimanjem žele da se bave i odlični đaci. Budući kuvari mogu da se školuju u trogodišnjim i četvorogodišnjim srednjim školama. Posle tri godine stiču zvanje kuvara, a posle četiri kulinarskog tehničara. Kuvarski smerovi postoje u većini ekonomskih škola u Srbiji, kao i specijalizovanim ugostiteljsko-turističkim školama. Učenici koji su završili ugostiteljsko-turističku školu mogu steći i specijalističko obrazovanje (peti stepen) za obrazovni profil kuvar specijalista.
Zarada šefova kuhinja i vrsnih kuvara daleko je iznad prosečne srpske plate, a jedan njihov angažman za pripremanje banketa i koktela košta i do 300 evra. Uz to, nije im teško da nađu ni posao u inostranstvu, jer su srpski kuvari izuzetno cenjeni, naročito u zemljama Zapadne Evrope.
Dobri kuvari su uvek traženi i prilično dobro plaćeni. Ovo zanimanje će uvek biti aktuelno. Zavisno od znanja i iskustva, plate kuvara počinju od 40.000 dinara. U hotelima i dobrim restoranima su plaćeni oko 70.000. Šef kuhinje može da zarađuje od 100.000 i više, zavisno od radnog mesta, referenci, stečenog radnog staža i kulinarskog umeća.

Zanatska zanimanja

Zanati se u našoj zemlji ne cene dovoljno. Nisu dovoljno plaćeni, a samostalne zanatlije ne mogu puno da zarade zbog slabe platežne sposobnosti građana.

posao-mehanicarIpak, sve manje dece se školuje za zanate, sve u želji za nekom boljom karijerom, i tako na tržištu rada možete naći sve manje kvalitetnih električara i vodoinstalatera.  Zanatlije će uvek biti tražene, za ovaj posao vam neće trebati kompjuter, a možete i da radite samostalno. Da bi neko postao majstor zanatlija potrebno je da završi srednju zanatslu školu. Problem je što se u našim školama uči teorija, a slabo se sprovodi praktična nastava. Stoga je neophodno da se nakon školovanja obavi praksa ili volonterski staž kod iskusnog majstora zanata. Mladom šegrtu je potrebno dosta rada da bi postao dobar majstor. Učenje je potrebno započeti još u srednjoj školi, i nakon toga šegrtovati barem nekoliko godina. Rad i trud se svakako isplati, jer dobri majstori zarađuju više od mnogih advokata i ekonomista. Roditelji danas greše jer je bolje da decu koja i nisu baš zainteresovana za školu, upišu na neki zanat i odvedu kod majstora da se uče, pa će uvek imati da žive i  više nego pristojno.
Varioc je recimo jako dobro plaćen posao, ali kod nas ne postoji škola, već samo privatni kursevi.
Budući majstor mora da ispunjava određene psihofizičke standarde. Recimo, autoelektričar mora da ima dobar vid, sposobnost razlikovanja osnovnih boja, dobar sluh i dobru motoričku spretnost. Mora da poseduje dobru sposobnost rasuđivanja i da bude sabran u radu. Uslovi rada su teški, a posao je dosta zahtevan. Predviđa se da će ubuduće u automobilima biti sve više elektronike, tako da je neprestano učenje novih tehnologija važan deo ovog zanimanja.
Među najplaćenije zanatske poslove spadaju automehaničari, autoelektričari, vodoinstalateri, varioci i stolari. Stolar ne izlazi na teren bez 2.000 dinara, dnevnica nikada nije manja od 3.000 a može da bude i 60 evra. Dobar keramičar može da zaradi od 50.000 do 140.000 dinara mesečno, a svoj rad naplaćuje po kvadratu. Približno isto zarađuju i parketari, vodoinstalateri, mehaničari, električari, majstori za grejanje, monteri, serviseri klima ili moleri. Prema podacima sa Forbesa, električar u inostranstvu u proseku zarađuje preko 4.000 dolara, staklar 3.000 dolara, a vodoinstalater preko 4.000 dolara mesečno.

Radnici u zdravstvu

U zdravstvu uvek treba radne snage. Ova industrija je velika, a postaće još značajnija zbog starenja stanovništva.

posao-sestraLjudi počinju sve više da brinu o sebi i svom zdravlju i u budućnosti će doći do povećanja tražnje za zdravstvenim uslugama. U zdravstvu postoji zaista puno mogućnosti za zapošljavanje za ljude raznih nivoa obrazovanja i različitih kvalifikacija. Medicinske sestre su uvek tražene, plate u privatnom sektoru se kreću oko 50.000 dinara (u državnom oko 30.000). Velika mana je što se u privatnom sektoru radi prekovremeno, a postoji i rad u noćnim i duplim smenama.
Za posao medicinske sestre ili medicinskog tehničara potrebno je položiti stručni ispit i završiti pripravnički staž. Nakon toga je posao skoro pa zagarantovan.

Predstavnik prodaje

Oglasi su puni ponuda za posao komercijaliste, predstavnika prodaje, raznih sales menadžera.

posao-radnikU ovom poslu može izvanprosečno da se zaradi, ali je problem što je samo nekolicina kandidata sposobna da sprovede prodaju do kraja. Poslodavac uglavnom daje fiksni deo plate, i procenat koji zavisi od uspešne realizacije prodaje. Stručna sprema uglavnom nije važna, u prvi plan se ističu veštine. U ovom slučaju je potrebno da radnik voli svoj posao, da je sposoban za rad sa ljudima, da ima izvrsne komunikacione veštine i pregovaračke sposobnosti. Predstavnici prodaje uglavnom moraju da poznaju osnovne računarske programe i da poseduju vozačku dozvolu B kategorije.
U inostranstvu prodavci zarađuju u proseku 4.300 dolara, dok kod nas u proseku izađu na 50.000 dinara, ali im plata raste u skladu sa realizovanim prodajama. Komercijalisti i prestavnici prodaje mnogo rade ali mogu mnogo i da zarade. Imaju razne beneficije, kao što su službeni telefon i automobil.

Web developer

Web developer sa fakultetskom diplomom i nikakvim praktičnim znanjem nikada neće naći posao na legalan način.

posao-programerWeb developer se ceni isključivo po svom znanju. A njega može steći praktičnim radom i učenjem potrebnih programa. Iako većina firmi traži od potencijalnih budućih radnika da za ovo mesto imaju završen fakultet, neće imati ništa protiv da zaposle nekoga sa odgovarajućim položenim sertifikatom. Plate u ovoj oblasti isključivo zavise od vašeg znanja, veština i iskustva. Ovo zanimanje će u budućnosti biti još traženije, a plata je u inostrastvu u proseku iznad 6.000 dolara. Za posao web developera u Srbiji možete za početak zarađivati 50.000 dinara, a plate vrhunskih stručnjaka dostižu i nekoliko hiljada evra.
Prednost ovog posla je što se može potpuno samostalno raditi od kuće za strance, domaće firme, prijatelje ili možete razvijati sopstvene projekte.

Autor GdeInvestirati

Autor članka

Podelite sa prijateljima: