You are here

Porodiljska naknada i za vlasnice gazdinstava

Verzija za štampuVerzija za štampu

Porodiljska naknada i za vlasnice gazdinstava

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je da će novi Zakonom o o finansijskoj podršci porodicama s decom, koji će sledeće godine biti usvojen u palamentu, biti omogućeno da i vlasnice poljoprivrednih gazdinstava imaju pravo na porodiljsku naknadu.

"Položaj žene na selu je specifičan, ona je majka i radnik i suočena je sa svim ekonomskim problemima, a vrlo često i s predrasudama. Ministarstvo rada predlaže novi zakon o finansijskoj podršci porodicama s decom, gde bi prvi put bila predviđena mogućnost da žena, vlasnik gazdinstva na selu, ima porodiljsku nadoknadu kao što imaju i druge žene", rekao je Vulin.

On kaže da je to veliki iskorak i izrazio očekivanje da će se takvom izmenom Zakona, koje predlaže Ministarstvo za rad, promeniti ne samo kvalitet života žena na selu, već i odnos prema ženama.

"Svega 17 odsto žena su vlasnici poljoprivrednih gazdinstava, a ovo je jasna poruka, neka žena bude vlasnik poljoprivrednog gazdinstva, a od države će dobiti porodiljsku nadoknadu", kazao je Vulin.

Ministar očekuje da će taj zakon ući u javnu raspravu do kraja godine, jer, kako je naveo, to ne zavisi samo od njegovog ministarstva, a da će naredne godine sigurno proći kroz javnu raspravu i da će biti usvojen u parlamentu.

Ministar Vulin je u Zrenjaninu posetio 8. Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini, koji se tradicionalno organizuje povodom Međunarodnog dana žena na selu - 15. oktobra, i tom prilikom dodelio nagrade najboljima u spremanju slavskog kolača.

Datum: 15.10.2016.

Izvor: Tanjug/N1

Autor članka

Podelite sa prijateljima: