You are here

Saveti za najlakši razgovor za posao do sada

Verzija za štampuVerzija za štampu

Često nas u životu  razne iznenadne situacije zatiču nespremne, bez ikakvog plana i rešenja koje bismo mogli da primenimo u tom trenutku. Mnogi kažu da je spontanost poželjna i da se onda kada se najmanje nadamo uvek najiskrenije odreagujemo na situacije. Međutim, u većem broju slučajeva ne treba sve prepuštati slučaju, pogotovo kada vam od nečega zavisi dalji tok života. U tu grupu spada, na primer, razgovor za posao. Veoma stresan, naporan i neizvestan.

Koliko smo samo puta svi odlazili na takav jedan razgovor puni nade i samopouzdanja, a vraćali se utučeni, nervozni, odlučni da otvorimo bar na plaži i napustimo ovaj okrutan, korporacijski svet. Priprema za takav razgovor ne podrazumeva samo ispeglanu košulju, osmeh na licu i unapred pripremljen govor o tome zašto ste vi tako sjajni. Ako se neki posao nalazi na vrhu vaše liste želja i ne možete sebi da priuštite da budete odbijeni, uradite sve što je moguće da baš vi budete izabrani. Kako biste sebi olakšali ceo proces i učinili ga prijatnijim, a pritom pokazali da ste veoma ozbiljan kandidat za određenu poziciju, odgovorite na sledeća pitanja i pripremite se da ostavite najbolji prvi utisak do sada.

Da li znate sa kim ćete se sastati?
Nije dovoljno znati samo ime osobe ili kompanije,čiji ste potencijalni zaposleni, već i određene detalje, koji će vam pomoći da u glavi složite kompletnu sliku onoga s kim ćete razgovarati licem u lice. Proverite na kojoj poziciji radi osoba sa kojom se sastajete, kakva su joj interesovanja. Istražite i profil kompanije, pogledajte njivove stranice na društvenim mrežama. Potražite članke, intervjue, publikacije bilo kakve vrste. Pročitajte istorijat kompanije i godišnji izveštaj na njihovom vebsajtu. Informišite se o proizvodima ili uslugama koje nude. Sakupite sve moguće informacije o njima i pokušajte da shvatite način na koji razmišljaju.

Šta imate zajedničko?
Tokom analize prikupljenih informacija, shvatićete šta je to što vam se dopada u vezi sa određenom kompanijom, koja sve mišljenja i stavove delite sa potencijalnim poslodavcima. To može biti iskrenost prema klijentima, poštovanje vremena klijenata, reciklaža ili okolina pogodna za ljubimce, sve ono u šta vi verujete i sa čime se slažete. Tako ćete znati da je taj posao baš za vas i neće vam biti teško da to pokažete tokom intervjua.

Da li ste prava osoba za posao?
Zapitajte se da li imate potrebne kvalitete i kvalifikacije za taj posao. Da li možete da obavljate svoje dužnosti u skladu sa pravilima, vrednostima i načinom razmišljanja kompanije? Pokažite im da ste odličan izbor tako što ćete im dokazati da ste sposobni da rešite probleme, sa kojima bi se njihov novi zaposleni nosio svakoga dana. vaš trud i zainteresovanost će svakako biti zapaženi.

Kako ćete pokazati da jeste?
Nemojte se na sastanku praviti da ste neko ko niste, to se lako primeti i sigurno neće povoljno uticati na ishod razgovora. Budite iskreni, budite svoji. Napravite beleške o onome što želite da kažete, iskoristite primere koji ste sami smislili, koristeći informacije koje ste sakupili. Iskažite svoju maštovitost, samo ipak sačekajte pravi trenutak da sve prisutne zadivite svežim pristupom i idejama. Nemojte prekidati nikoga, već „ulovite” pravi momenat da zablistate.

Da li već imate spremne odgovore na ova pitanja? Sada vam preostaje samo da se predstavite u najboljem svetlu i da im vaše sposobnosti i veštine „servirate” na dopadljiv način. Na kraju, iskoristite sve što ste saznali i  postavite im dodatna pitanja; pokažite da ste zainteresovani i više nego što su mislili. Pitanja o plati ostavite za neki pogodniji trenutak, jer to ipak nije jedini razlog zbog kojeg želite taj posao, zar ne? Budite samouvereni i ostavite ih sa mišlju da će sa vama u svom timu postići zaista sjajne rezultate.

*Izvor: BIZLife
*Foto:
*Autor: Hans Buster, osnivač Synergy Talents i profesionalni kouč

Autor članka

Podelite sa prijateljima: