Kontaktirajte nas
/

Kako dati otkaz sa stilom? Važno je kako prekidate radni odnos

Iako potraga za novim poslom zvuči iscpljujuće i stresno, dati otkaz, odnosno prekinuti radni odnos može biti podjednako izazovan proces za mnoge osobe.

Koji god da su razlozi u pitanju koji Vas motivišu na promenu posla, veoma je važno pristupiti temi otkaza organizovano i promišljeno i imati na umu – nikada nije mudro rušiti mostove za sobom, jer ćete se jednog dana možda vratiti na isto mesto.

(Ne)zadovoljni profesionalnim životom

Postoji mnogo različitih razloga za prekid radnog odnosa – osećaj profesionalne neostvarenosti usled repetitivnog posla bez izazova, rad izvan struke, obim posla i raspored obaveza, nezadovoljstvo visinom zarade, loši odnosi u kolektivu, nova poslovna ponuda.

Takođe, moderno doba, specifično po otvaranju novih vrsta poslova i poslova koji se mogu obavljati sa „udaljenosti“ na globalnom nivou, počelo je da inspiriše ljude i na mnogo veće promene i potpunu prekvalifikaciju u poslu.

Da biste očuvali svoju profesionalnu reputaciju, neophodno je da najpre budete sigurni u svoju odluku o davanju otkaza, kao i da je dostojanstveno sprovedete u delo.

Pre nego date otkaz, razmislite o Vašoj karijeri

Ukoliko Vas bilo koji od gore navedenih razloga čini nezadovoljnim na profesionalnom planu, verovatno je vreme da usporite i razmislite šta je to što želite od trenutnog posla.

Uvek možete sastaviti listu prednosti i mana Vašeg posla, odnosno šta je to što Vam on donosi, a šta Vam uzima u životu. Na taj način ćete pred sobom imati dovoljno informacija na osnovu kojih ćete moći da donesete racionalnu odluku.

Naravno, idealno bi bilo da istovremeno razmišljate i o budućim putevima u Vašem profesionalnom životu.

Ne zaboravite – otkaz nikada nemojte davati u afektu i emotivno rastrzani usled pojedinačnih konflikta na radnom mestu.

Tajming za otkaz na poslu je važan!

Tokom planiranja davanja otkaza, vodite računa o tome da svoja razmišljanja zadržite za sebe. Odluku o otkazu morate saopštiti najpre poslodavcu; ne bi bilo profesionalno da Vaš nadređeni sazna o Vašim planovima od kolega.

Takođe, ukoliko je nova poslovna ponuda već na pomolu, vodite računa da uskladite datume prekida radnog odnosa i početka novog sa oba poslodavca.

Otkazno pismo je obavezno

Prilikom planiranja prekida radnog odnosa Vašu odluku možete pretočiti u kratko i i koncizno otkazno pismo u kome ćete na profesionalni način obrazložiti svoju odluku i zahvaliti se na ukazanom poverenju i saradnji.

Na taj nači ne ispunjavate samo formalnu normu, već potvrđujete svoj korektan profesionalni stav i uvažavate Vašeg nadređenog i kompaniju čiji ste još uvek deo.

Otkazno pismo možete predati poslodavcu na samom sastanku ili ga poslati naknadno, putem obične ili elektronske pošte. 

Razgovor sa poslodavcem – dan D 

Uprkos pažljivom planiranju procedure, osećaj nemira i teskobe pred davanje otkaza je sasvim uobičajen. Sa njime se možete izboriti jednostavnim tehnikama disanja i fokusiranjem na razloge odlaska i Vaše buduće planove.

U samom razgovoru sa poslodavcem imajte u vidu da ste Vi ta osoba koji vodi razgovor i koja se unapred pripremala za čin davanja otkaza.

Stoga, ljubazno i jasno saopštite svoju odluku, izrazite zahvalnost za sve prilike i iskustvo koje ste stekli i pokažite volju da sve ono što ste Vi obavljali u kratkom roku prenesete osobi koja će vas zameniti na Vašem radnom mestu.

Najbolje bi bilo da budete iskreni, ali kratki u vezi sa Vašim budućim poslovnim planovima, bilo da se oni odnose na prelazak u neku drugu kompaniju ili nekoliko nedelja neophodnog odmora.

S obzirom na to da su otkazi dešavaju svakodnevno i predstavljaju normalni deo poslovnog odnosa, scenario u kom Vaš poslodavac besno viče i ulazi u dramatičan sukob sa Vama je gotovo nemoguć.

Ipak, moguće je da ćete čuti pokoju okrivljujuću rečenicu ili će Vaš poslodavac pokušati da Vas ubedi da ostanete duže od onog što biste po zakonu trebali. Zato je vrlo važno da se ne vraćete unazad, već da ostanete dosledni sebi i odluci koju ste doneli.

Nikako ne budite ljuti ili negativni u svom nastupu, bez obzira na razloge vašeg otkaza. Čvrsto pružite ruku i zadržite prijatan osmeh na licu.

Ne zaboravite da imate pravo na pismo preporuke!

Prilikom dogovaranja sa poslodavcem o budućem periodu pre Vašeg odlaska, nemojte se ustručavati da zatražite pismo preporuke. Pojedini poslodavci mogu izbegavati davanje pismene preporuke, posebno ako im nije svejedno što gube dobrog radnika.

Budite dosledni i tražite preporuku na koju imate pravo i koja će Vam zasigurno biti od koristi u budućim poslovima sve dok je ne dobijete.

(Ne)prijatni otkazni rok?

Zakonom propisani otkazni rok ne može biti duži od mesec dana neophodnih poslodavcu da se prilagodi novonastaloj situaciji. Iako prenošenje znanja na osobu koja će Vas naslediti na radnom mestu nije propisana zakonom, već čin dobre volje i kolegijalnosti, svakako je najprofesionalnije pokazati da se starate o kolektivu koji ćete ubrzo napustiti i nakon zvaničnog davanja otkaza.

Deo kolegijalnosti je svakako i da za sobom ne ostavite  nedovršene zadatke. Takođe, ako se vreme Vašeg otkaznog roka poklapa sa periodom od izuzetne važnosti za Vašu kompaniju (poput završavanja nekog velikog projekta) u kome bi bilo jako teško naći adekvatnu zamenu za Vas, razmislite o mogućnosti da ostanete i koji dan više.

Tokom perioda otkaznog roka bilo bi najbolje i da se potrudite da ne komentarišete Vašu ličnu odluku sa kolegama koji su možda zadovoljni uslovima u kompaniji.

Treba misliti i o naoko trivijalnim stvarima. Poverljive podatke kompanije, bilo da je to određeno ugovorom ili ne, morate ostaviti takođe iza sebe i razdužiti svu prateću dokumentaciju i opremu.

Vodite računa ne samo o poslodavcu, već i o sebi

Uvek odaberite „fer plej“. Međutim, to ne znači da ne treba da cenite Vaš lični rad i dosadašnje profesionalno usavršavanje. Stoga, ne zaboravite da se detaljno upoznate sa Zakonom o radu i odredbama koje se odnose na Vašu poziciju.

Na taj način, u potencijalnim situacijama nesuglasica sa poslodavcem, bićete informisani o sopstvenim mogućnostima i nećete biti uskraćeni za svoja prava.

Prijateljski rastanak nije mit

Na kraju, koliko god određeni koraci u procesu otkaza zvuče kompleksno, imajte na umu da neplanirani prekid radnog odnosa i beg sa radnog mesta samo u teoriji zvuči kao idealno i brzo rešenje. 

Sakupite hrabrost da izađete iz komforne zone, steknete nova iskustva i ostvarite Vaše želje. Dobra priprema i upornost su zapravo jedini pokretači promene koja Vam je potrebna. Ali, to uradite sa osmehom na licu, uz poštovanje radnog okruženja i bez osećaja krivice, jer znate da se borite za sebe i svoju budućnost.