Kontaktirajte nas
/

Šta Vaš CV mora da sadrži i kako treba da izgleda? Primeri dobre prakse!

Prvi korak ka razgovoru za svaki novi posao i prvi kontakt sa budućim poslodavcem predstavlja Vaš CV, odnosno Vaša radna biografija. Imajući u vidu veliku konkurenciju koja danas vlada na svim poslovnim poljima, treba imati u vidu – što bolji CV, veća šansa za posao! S obzirom na to da su istraživanja pokazala da se tokom različitih konkursa utroši u proseku od 10 do 30 sekundi na čitanje pojedinačnih radnih biografija, od velikog je značaja da Vašim CV-jem steknete prednost u odnosu na druge kandidate već na samom početku procesa zaposlenja. Na koji način to možete izvesti?

Curriculum Vitae – Vaš poslovni životopis

CV je dokument koji treba da sadrži osnovne podatke o Vama i Vašem stručnom iskustvu, znanjima i veštinama, odnosno on je Vaša „ulaznica“ za razgovor za željeni posao sa budućim poslodavcem. Stoga je neophodno izdvojiti dovoljno vremena za stvaranje kvalitetne radne biografije koja je pažljivo organizovana i precizno i istinito napisana i koja će u pozitivnom svetlu prikazati Vas i Vaše odgovarajuće stručne kvalifikacije.

Način pisanja CV-ja

CV ne bi trebalo da prelazi dve strane A4 formata, treba biti napisan u trećem licu jednine, jasnim jezikom i u kratkim pasusima od dva, tri reda. Podaci se uvek navode obrnutim hronološkim redosledom (od najnovijih do najstarijih radnih iskustava i usavršavanja). Naravno, neophodno je voditi računa o gramatičkim i pravopisnim pravilima i greškama u kucanju.

Tradicionalna forma radne biografije obuvata više tematskih celina.

Za početak – lični podaci

Osnovni lični i kontakt podaci koje Vaš CV treba da sadrži su:

Radno iskustvo

Najznačajniji deo CV-ja predstavlja prikaz Vaše karijere kroz navedena profesionalna iskustva na prethodnim poslovima – naziv firme i pozicije i period zaposlenja praćeni kratkim opisom posla i Vašim ličnim dostignućima na tom položaju (u trećem licu jednine). S obzirom na to da Vaše radno iskustvo može biti prednost u odnosu na druge kandidate, u radnoj biografiji se uvek postavlja visoko, odmah nakon ličnih podataka i obavezno na prvoj pisanoj stranici.

Ukoliko je Vaše radno iskustvo drukčije od poslovne pozicije za koju konkurišete, najbolje je u propratnom pismu objasniti razlog zbog kog menjate pravac Vaše karijere i Vaše ambicije za dalji razvoj i učenje.

Profesionalno obrazovanje

Značajan segment CV-ja su i Vaše dodatne aktivnosti, profesionalna usmerenja i volonterski rad. Isticanje učešća na različitim seminarima, projektima i edukacijama (naziv i vreme pohađanja skupa i ime organizatora) će Vas izdvojiti od ostalih kandidata za posao i dati Vam prednost.

Obavezno prilagodite Vaš CV poslu za koji konkurišete!

Šanse da Vaš CV bude primećen među velikim brojem biografija može se obezbediti personalizacijom njegovog sadržaja. Radi toga je neophodno pažljivo proučiti ključne informacije u vezi sa profesionalnom pozicijom za koju konkurišete i usaglasiti ih sa Vašim radnim iskustvima i profesionalnim usavršavanjem tako što ćete istaći dostignuća ključna za otvoreno radno mesto.

Najbolje bi bilo da se radna biografija na taj način precizno prilagođava pojedinačnim poslovnim pozicijama prilikom svakog konkursa.

Formalno obrazovanje

Vaše visokoškolsko obrazovanje treba navesti precizno: naziv obrazovne institucije i užeg usmerenja, stečenog zvanja i vremenskog perioda školovanja. Srednjoškolsko obrazovanje navodi se samo u slučaju stručnog usmerenja koje odgovara poslu za koji konkurišete.

Lični profil i dodatne sposobnosti

U kratkom odeljku treba taksativno navesti i lične organizacione i komunikacijske veštine i karakteristične sposobnosti koje će doći do izražaja na razgovoru za posao (čuvajte se opštih mesta poput „timski igrač“) i istaći stepen poznavanja rada na računaru (konkretni programi: Word, Excel, Photoshop), nivoe znanja različitih stranih jezika i posedovanje vozačke dozvole.

Preporuke nisu na odmet

Vaše stručne sposobnosti i lične kvalitete budućem poslodavcu mogu potvrditi do tri ličnosti iz odgovarajućeg profesionalnog kruga, poput bivših profesora ili poslodavaca. U tom slučaju je neophodno navesti ime osobe, poziciju, firmu, kontakt telefon i imejl i blagovremeno kontaktirati osobu i pitati ih za preporuku.

Ne zaboravite na formatiranje teksta!

Pored precizno navedenih informacija o Vašem radnom iskustvu i veštinama, treba obratiti pažnju i na sam izgled dokumenta. Pravilno formatiran i ujednačen dokument ostavlja utisak dobre organizacije, urednosti i poznavanja rada na računaru. Najbolje je izabrati belu svedenu podlogu, koristiti uobičajene fontove (Ariel, Calibri, Times New Roman) veličine od 10 do 12 i adekvatno odvojiti kraće tematske celine CV-ja radi veće preglednosti.

Najsigurnije je i konvertovanje Vašeg CV-ja u PDF format čime ćete sačuvati dokument upravo u formi u kojoj ste ga i kreirali (naziv dokumenta: Ime Prezime CV).

Srećno!

Sledeći navedena uputstva možete stvoriti preciznu, pismenu i profesionalnu radnu biografiju koja će biti shvaćena ozbiljno. Kratak po broju reči, ali snažan po činjenicama i energiji, Vaš CV će ispuniti svoju funkciju – razgovor sa poslodavcem o zaposlenju.

Kategorije

CV