Kontaktirajte nas
/

Kako da napišete ubedljivo motivaciono i propratno pismo, sa primerima

Prilikom apliciranja za željenu poslovnu poziciju, pored CV-a važno je da znate da napišete dobro motivaciono i propratno pismo. Koje su razlike između ova dva dokumenta, i kako se pišu motivaciono i propratno pismo, otkrićemo Vam u ovom članku.

Razlike između motivacionog i propratnog pisma

Propratno pismo

Na sajtu Centra za razvoj karijere, možete pronaći da se propratno pismo piše u telu mejla i prati Vašu biografiju i motivaciono pismo. Služi kao “najava” za dokumenta koja se kače uz imejl. Propratno pismo je kratko. U njemu se, pored najave priloga u mejlu, navodi i pozicija za koju konkurišete. Ukoliko poslodavac ne traži da pišete motivaciono pismo. Možete iskoristiti propratno pismo da napišete jednu ili dve kratke rečenice, zašto ste motivisani da aplicirate za tu poslovnu poziciju.

Primer propratnog pisma:

“Poštovani,

Prijavljujem se za poziciju (naziv poslovne pozicije). U prilogu mejla šaljem vam CV i motivaciono pismo (sertifikati ukoliko poslodavac traži).

Srdačan pozdrav,

Puno ime i prezime

Broj telefona

Imejl sa kojeg šaljemo prijavu“

Motivaciono pismo

Motivaciono pismo je dokument koji Vam pomaže da ostavite dobar prvi utisak na poslodavca i poveća Vaše šanse da budete pozvani na intervju za posao. Osim toga, ono Vam omogućava da objasnite motivaciju za tu poslovnu poziciju i zašto ste baš Vi najbolji kandidat. U nastavku članka, dajemo Vam savete kako da napišete ubedljivo motivaciono pismo kao i primere koji Vam u tome mogu dodatno pomoći.

Struktura motivacionog pisma

Motivaciono pismo mora da bude sažeto i direktno. Ne treba biti duže od jedne stranice A4 formata. Struktura motivacionog pisma:

U prvom pasusu navedite zašto pišete ovaj dokument i za koju poslovnu poziciju se prijavljujete.

U drugom pasusu treba da navedete Vaše najrelevatnije kvalifikacije i iskustvo za tu poslovnu poziciju. Dakle, ne prepričavajte Vaš CV, nego istaknite najrelevantnija iskustva i veštine koji Vas čine idealnim kandidatom.

U trećem pasusu treba da iskažete Vaše interesovanje za organizaciju ili firmu za koju aplicirate i objasnite kako Vi možete doprineti njenom uspehu i razvoju.

  • Na kraju, treba da se zahvalite čitaocu na izdvojenom vremenu i razmatranju.

Vaše motivaciono pismo treba da bude bez gramatičkih grešaka i lako čitljivo. Koristite jasan, sažet jezik i aktivne glagole u sadržaju motivacionog pisma. Obavezno pažljivo pročitajte svoje pismo pre nego što ga pošaljete.

Par saveta kako da napišete ubedljivo motivaciono pismo?

Motivaciono pismo je prva stvar koju će Vaš poslodavac videti i zato je važno da ostavite dobar prvi utisak. U nastavku Vam dajemo savete kako da napišete motivaciono pismo koje će Vas izdvojiti od ostalih kandidata:

Počnite snažnom uvodnom rečenicom koja će privući pažnju čitaoca. Prva rečenica vašeg propratnog pisma treba da bude privlačna i da primora čitaoca da nastavi da čita. Počnite sa upečaljivim poletkom, koji će privući pažnju menadžera za zapošljavanje i naterati ga da poželi da sazna više o vama.

Ukratko objasnite ko ste i zašto ste zainteresovani za ulogu. Istaknite svoje ključne veštine i iskustvo koje vas čine dobrim za posao. U drugom paragrafu, fokusirajte se na to zašto se savršeno uklapate baš za tu pooslovnu ulogu tako što ćete istaći svoje relevantno iskustvo i veštine. Koristite konkretne primere i kvantifikujte svoja dostignuća kad god je to moguće.

Podelite Vaš entuzijazam. U trećem pasusu izrazite svoje interesovanje za kompaniju i objasnite šta možete da doprinesete njihovom timu. Budite iskreni i entuzijastični u vezi sa onim što možete da ponudite. Kao i šta se nadate da ćete postići u svojoj karijeri ako vam se za to ukaže prilika.

Zaokružite svoje propratno pismo zahvaljivanjem menadžeru za zapošljavanje na izdvojenom vremenu i razmatranju i obavestite ih kako mogu da vas kontaktiraju ako imaju dodatnih pitanja. Zatim se odjavite sa „S poštovanjem, [Vaše ime]“, nakon čega slede vaše kontakt informacije u nastavku kako bi mogli lako da stupe u kontakt sa Vama nakon što pročitaju vaše ubedljivo propratno pismo!

Primer motivacionog pisma:

Ime i prezime osobe kojoj pišete

i/ili ime/naziv kompanije

Kontakt telefon

Adresa

Poštovani gospodine/gospođo Prezime,

U prvom pasusu imate priliku da zainteresujete poslodavca da pročita Vaše pismo do kraja. Navodite razlog obraćanja, naziv pozicije za koju se prijavljujete. Pomenite i gde ste pronašli konkurs.

Srednji pasus bi trebalo da bude kratko i jasno objašnjenje zašto ste zainteresovani da radite baš kod tog poslodavca (ovde se služite činjenicama iz svog istraživanja) i naznačite zašto ste zainteresovani baš za ovu poziciju. Ukoliko imate iskustva u ovoj vrsti posla ili dodatno stručno obrazovanje, obavezno to navedite.

Ne zaboravite da ovo nije mesto za prepričavanje biografije, već prilika da pružite dokaz o veštinama koje ste naveli da posedujete (u kojoj ste ih situaciji koristili, radili ste sami ili u timu, koji su bili rezultati, dostignuća – STAR), i još neka razjašnenja za navode u biografiji.

Poslednji pasus je namenjen ljubaznom pozdravu, najavite svoju spremnost da se predstavite lično, pozovite ih da Vas kontaktiraju ukoliko imaju još pitanja.

Srdačan pozdrav/ S poštovanjem,

Ime i prezime

Datum, grad”

Web sajtovi koji Vam mogu olakšati izradu i formatiranje motivacionog pisma

Strani veb sajtovi

Postoji mnogo različitih veb sajtova koji vam mogu ponuditi neke sjajne savete i alatke o tome kako da napišete motivaciono pismo. Jedna od najboljih veb stranica za pisanje motivacionog pisma je Zety. Ovaj vebsajt ima mnogo sjajnih resursa i uzoraka koji će Vam sigurno pomoći u izradi Vašeg motivacionog pisma.  

Domaći veb sajtovi

Ukoliko imate problema da pronađete dobru veb stranicu za izradu motivacionog pisma na srpskom jeziku. Onda bi svakako trebalo da pogledate  Centar za razvoj karijere Univerziteta u Beogradu i sigurno ćete pronaći neke dobre primere za sebe.

Nadamo se da Vam je ovaj članak pomogao u izradi Vašeg ubedljivog motivacionog pisma. Želimo Vam puno sreće u potrazi za poslom!