Kontaktirajte nas
/

Najčešća pitanja na razgovoru za posao: Ovo morate da znate u pola noći!

Prva stavka za dobru pripremu su smišljeni odgovori na najčešća pitanja na razgovor za posao. Konkurisali ste za neki posao i dobili poziv na razgovor za isti? To je znak da ste na dobrom putu.

Da bi taj put imao srećan kraj, u vidu vašeg zaposlenja, neophodno je da uspešno prođete i poslednji korak. Tačnije, da na intervjuu ubedite poslodavca da ste baš vi „ti“, bolji od svih ostalih, vredni dobijanja šanse da počnete sa radom.

Kako biste u tome i uspeli, morate doći spremni za finalni razgovor. Koliko god je to moguće.

Hm, šta li će me pitati?

Istina je da taj, poslednji korak predstavlja najteži izazov, nekada na prvi pogled i nerešiv, jer ne možete sa sigurnošću znati šta vas očekuje. Pre svega, kakva ćete pitanja dobiti na razgovoru.

Ipak, ne brinite, nije sve tako crno, štaviše. Dobra vest je da će vas na intervjuima gotovo sigurno sačekati set pitanja koja možete unapred predvideti i, na taj način, pripremiti adekvante odgovore.

Tipovi pitanja

Pitanja koja se postavljaju u toku intervjua za posao imaju cilj da potencijalnom poslodavacu pomognu da što više sazna o prijavljenim kandidatima. Da ih što bolje upozna kako bi procenio ko može najbolje da obavljao posao.

Osim uopštenih pitanja o vama i pitanja u vezi sa vašim CV-jem, postoje i identična pitanja se postavljaju svim kandidatima. To su pitanja opšteg tipa. Ona se ne oslanjaju preterano na činjenice iz CV-ja, već služe za procenu vaše profesionalne ličnosti, osobina, kvaliteta i slično.

Pored njih, mogu vas sačekati i zanimljiva pitanja koja poslodavac postavlja kako bi vas opustio i saznao nešto više o tome kakva ste ličnost van posla, kako se slažete sa drugim ljudima, šta je to što vas motiviše…

Kada se sve sabere i oduzme, za vas smo sastavili listu najčešćih pitanja na razgovoru za posao, kao i primere odgovora koji se smatraju poželjnim.

1. Možete li mi reći nešto o sebi?

Gotovo svaki intervju za posao započinje ovim pitanjem. Potrudite se da vaš odgovor bude konkretan i zanimljiv, ali ispunjen poslovno korisnim informacijama. Predstavite se još jednom, zatim ukratko pojasnite vaše obrazovanje i poslovno iskustvo.

Iznesite informacije relevantne za posao za koji konkurišete, jer ćete tako pokazati poslodavcu vaš entuzijazam za određeno zanimanje. Ostale stvari poput vašeg zdravstvenog ili ljubavnog života, nemojte spominjati u odgovoru na ovo pitanje.

2. Zašto želite da radite u našoj kompaniji?

Imajte na umu da je cilj intervjua da kompanija dođe do kandidata koji najbolje odgovara zahtevima radnog mesta i koji se najbolje uklapa u tim. Zbog toga odgovor treba da pokaže da vas vaše iskustvo, veštine i stručnost čine odličnim članom njihovog kolektiva. Vaš odgovor treba da bude potkrepljen konkretnim primerima.

Uvek je poželjno da naglasite kako očekujete da još više razvijete veštine i pokažete još bolje rezultate. Takođe, možete reći kako verujete da u njihovoj kompaniji možete da dostignete svoj pun potencijal. Nikako nije poželjno da u ovom odgovoru kažete da konkretan posao želite zbog velike plate i ostalih beneficija, čak iako to mislite.

3. Zbog čega ste napustili vaš prethodni posao?

Šta god da je razlog zbog kojeg menjate firmu, potrudite se da ne pričate loše o bivšem poslodavacu, šefu i kolegama.

U kratkim crtama navedite razlog napuštanja posla. Recite da ste izvukli određeni zaključak iz navedene situacije makar bio neprijatan, te da smatrate da je vreme za promenu. Istaknite kako želite nove izazove i prilike u kojima ćete moći da dodatno učite i unapređujete sebe, a da je konkretna kompanija idealno mesto za to.

4. Zašto bi trebalo da baš vas zaposlimo?

Ovo pitanje je dobra prilika da „prodate“ sebe, istaknete vrline i prednosti u odnosu na druge kandidate.

Iznesite svaki benefit koji će kompanija imati ukoliko vas zaposli. Kada god raspiše konkurs za posao, poslodavac zapravo ima problem koji želi da mu neko reši. Pokažite mu kako možete rešiti probleme sa kojima se kompanija suočava.

Opišite svoje radno iskustvo. Navedite konkretno iskustvo koje je pomoglo u radu i napretku posla i povežite ga sa budućim poslom.

5. Koju početnu platu očekujete?

Ovo je najčešće „trik” pitanje i zato budite pažljivi kako ćete pristupiti odgovoru. Postoje dva načina za to. Jedan od njih je da “zaobiđete” pitanje i odgovor prebacite ka tome da umesto o plati, više želite govoriti šta se sve od vas očekuje na radnom mestu. Pa da tek u skladu s tim možete diskutovati o konkretnim iznosima.

Osim toga, možete odgovoriti i kako smatrate da bi neko s vašim iskustvom i obrazovanjem trebalo da dobije tome primerenu platu. Naravno, pre samog razgovora za posao, raspitajte se koliki je realan iznos prosečne plate za konkretno radno mesto. Takođe, dodajte da ste po pitanju plate fleksibilni, te da o tim detaljima možete raspraviti ako vam se ponudi radno mesto.

„Gratis“ pitanje

Osim pitanja koja poslodavac postavlja kandidatu, na kraju se neretko dogodi da kandidat dobije šansu da nešto pita poslodavca. I tu šansu treba iskoristiti.

Veliku grešku pravite ukoliko kažete da vi nemate nikakva pitanja. Poslodavac može negativan odgovor povezati sa nedostatkom interesa za radnju poziciju, što je veoma loše.

Zato, pre samog intervjua, razmislite o nekim opštim pitanjima o poslu i kompaniji koje biste mogli postaviti ako se to od vas traži. Važno je i da s pažnjom slušate šta sve poslodavac govori, kako ne biste postavili neko pitanje na koje vam je on već dao odgovor.