You are here

Do diplome američkog univerziteta može se doći putem interneta, besplatno

Verzija za štampuVerzija za štampu

Američki „University of the people“ nudi besplatne studije na internetu, što je naročito privlačno za ljude koji ne mogu da dobiju univerzitetsku diplomu na drugi način.

Sve veći broj ljudi širom sveta pronalazi put do višeg obrazovanja, koje im prethodno nikada nije bilo dostupno.

Emanuel, iz Meksika, sanjao je o univerzitetskom obrazovanju u Sjedinjenim Državama. Međutim, brzo je morao da se suoči sa realnošću.

“Prvo sam morao da naučim engleski jezik, a onda sam shvatio da nemam mnogo prilika da studiram u Sjedinjenim Državama”.

Emanuel je ilegalni imigrant i ne može da priušti studije.

”Kada sam shvatio da ne mogu da se prijavim za stipendiju ili finansijsku pomoć u Sjedinjenim Država, jednostavno sam odustao.”

Međutim, saznao je sa Narodni univerzitet (University of the people), koji nudi besplatne studije na internetu, što je zvučalo previše dobro da bi bilo istinito. Bez drugih opcija, prijavio se i brzo uverio da ga univerzitet osposobljava za buduću karijeru u oblasti kompjuterskih nauka.

Škola koristi nastavna sredstva koja mogu besplatno da se nađu na internetu, dok su predavači volonteri.

“Napravili smo model koji univerzitetima i vladama pokazuje da se pitanje višeg obrazovanja može rešiti. To obrazovanje može da bude dostupno, priuštivo i visokog kvaliteta i niko ne bi trebalo da zaostaje”, kaže predsednik univerziteta Šai Rešef.

„University of the people“ trenutno samo nudi diplome u kompjuterskim naukama i poslovnoj administraciji.

Iako su studije besplatne, studenti moraju da plate 50 dolara za prijavu i po 100 dolara za svaki završni ispit.

Finansijska pomoć je dostupna, a studenti moraju da znaju engleski jezik, da imaju završenu srednju školu i da su stariji od 18 godina.

“Za njih smo jedina alternativa, koje se oni stvarno čvsto drže i rade sve što mogu da bi bili uspješni”, navodi Rešef.

Među studentima su izbjeglice i ilegalni imigranti, kojima univerzitet pomaže zahvaljući partnerstvu sa akademskim institucijama poput Univerziteta Jejl i korporacijama kao što su Majkrosoft i HP. Pojedini partneri pružaju finansijsku pomoć studentima, kao i priliku da stažiraju. Emanuel kaže da mu nedostaje direktna komunikacija sa ostalim studentima, ali da voli da radi sa ljudima iz velikog broja zemalja.

“Ta globalna perspektiva mi pomaže da shvatim da nisam ograničen na život u samo jednoj zemlji.”

Narodni univerzitet trenutno pohađa više od 2500 studenata i očekuje se da će se taj broj udvostručiti naredne godine.

Datum:12.12.2015.
Izvor:Glas Amerike/gdeinvestirati.com

Autor članka

Podelite sa prijateljima: